Våra stadgar

STADGAR FÖR KULTURFÖRENINGEN:
Art Lab Sundsvall

Stadgar för ”Kulturföreningen Art Lab Sundsvall” i Sundsvall bildad 2024. Stadgarna senast reviderade och fastställda vid föreningens bildande och första årsmöte i april 2024.

§ 1 Namn
Föreningens namn är ”Kulturföreningen Art Lab Sundsvall”

§ 2 Säte
Föreningen har sitt säte i Sundsvalls kommun, Medelpad, Västernorrland

§ 3 Syfte och ändamål

Föreningen ska fungera som en paraplyförening för privatpersoner, föreningar, organisationer, studieförbund och företag som på något sätt verkar för lokala kulturyttringar. 

Föreningen skall främja och förstärka kulturlivet i Sundsvall med omnejd genom att tillhandahålla en kreativ mötesplats och kulturscen för utövare av de sköna konsterna. 

Kärnan i föreningens verksamhet är att hyra, administrera, förvalta och hyra ut en kulturlokal i centrala Sundsvall till dess medlemmar och andra. Möjlighet finns även att arrangera egna evenemang och aktiviteter med föreningens lokal som utgångspunkt för föreningens fortlevnads skull.
Föreningen är en allmännyttig, ideell förening. Föreningen har en kulturell inriktning och är politiskt och religiöst obunden. All verksamhet som bedrivs i föreningens lokaler ska vila på demokratiska grunder samt präglas av mångfald och inkludering. 

§ 4 Medlemskap
Till medlem antas den (person, förening, organisation eller det företag) som ansökt om och beviljats medlemskap från styrelsen, som uppfyller krav enligt §3 och som därefter följer föreningens stadgar och beslut. Medlemmarna har rätt att framföra förslag om föreningens verksamhet direkt till styrelsen samt på föreningens årsmöte och medlemsmöten. 

Medlemmarna är skyldiga att verka för att föreningens syfte och ändamål uppnås.
Medlemmarna förväntas vara lyhörda inför varandras drömmar och visioner samt främja gemensamt nyttjande av lokalen genom ordning och ansvar. Det är medlemmarna som tillsammans skapar denna mötesplats. 

§ 5 Medlemsavgift 

Medlem ska betala en årlig medlemsavgift med ett belopp som fastställs av årsstämman. Den får vara differentierad beroende på typ av medlem och bör betalas per år. Undantagsvis ges möjlighet till betalning per månad, i samråd med styrelsen. Medlemskap är en förutsättning för att verka som förtroendevald inom kulturföreningen.

§ 6 Uppsägning, avstängning och uteslutning

Uppsägning av medlemskap i föreningen ska göras skriftligen till styrelsen. Uppsägning av medlemskap ur föreningen sker när beslut om uppsägning är fattat.

Medlem, som inte betalat medlemsavgift enligt § 5 eller som brutit mot föreningens stadgar eller beslut i något väsentligt avseende får uteslutas ur föreningen. Beslut om uteslutning fattas av årsmötet eller, om omständigheterna så kräver, av styrelsen. Innan beslut om uteslutning fattas ska medlemmen i fråga ges tillfälle att yttra sig. 

Medlem kan avstängas från deltagande i verksamhet om särskilda skäl för detta föreligger. Beslut om avstängning fattas av styrelsen.

§ 7 Föreningens organ
1. Föreningsstämma (beslutande)
2. Styrelse (beslutande)
3. Revisor (granskande)

§ 8 Föreningsstämma

Medlemmarnas rätt att delta i förvaltningen av föreningens angelägenheter utövas på den ordinarie föreningsstämman, som kallas årsstämma eller årsmöte. Där har varje medlem en röst. Rösträtten är personlig och kan inte utövas genom ombud. Ordinarie föreningsstämma ska hållas senast i juni månad. Därutöver kan en föreningsstämma, så kallad extra stämma hållas, när styrelsen anser att det behövs och när det, för behandling av en viss fråga, begärs av revisor eller av minst en tredjedel (1/3) av föreningens medlemmar. 

§ 9 Regler för föreningsstämma/årsmöte
Vid årsmötet förs protokoll som justeras av årsmötets ordförande samt två personer som årsmötet väljer som protokolljusterare tillika rösträknare.

Följande ärenden skall förekomma på ordinarie föreningsstämma:

  1. Fastställande av röstlängd. Anteckna närvarande röstberättigade medlemmar.
  2. Fråga om stämman är stadgeenligt utlyst.
  3. Fastställande av dagordning för mötet.
  4. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
  5. Val av två protokolljusterare och rösträknare för mötet.
  6. Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.
  7. Styrelsens förvaltningsberättelse (balans och resultaträkning) för det senaste   räkenskapsåret. 
  8. Revisors berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhets- och räkenskapsåret.
  9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.
  10.  Presentation av valberedningens förslag till styrelse, med hänsyn till när de ordinarie ledamöternas  och suppleanternas mandatperiod går ut.  
  11. Val av styrelsemedlemmar
    – Val ordförande för kulturföreningens styrelse
    – Val av ledamöter i kulturföreningens styrelse
    – Val av suppleanter
    – Val av minst två, helst tre, personer till valberedningen, varav en sammankallande.
  12. Val av revisor och revisorssuppleant.
  13. Fastställande av 
  • riktlinjer för kommande verksamhetsår
  • kulturföreningens stadgar
  • medlemsavgift
  1. Hantering och beslut i ärenden/motioner som styrelsen, revisorerna eller enskilda medlemmar anmält till stämman.

Kallelse
Meddelande om tid och plats för årsmötet ska skickas till samtliga medlemmar, styrelseledamöter, ombud i valberedningen samt till föreningens revisor senast en månad före årsmötet. Kallelse skickas med e-post. Mottagaren ansvarar för uppgiftslämnande om korrekt e-postadress.

Förslag till beslut / motioner
Medlem och kulturföreningens styrelse har rätt att lämna motioner till årsmötet.
Motion ska vara kulturföreningens styrelse tillhanda senast två månader före årsmötet.
Styrelsens yttranden över inkomna förslag till beslut ska bifogas med kallelse till årsmötet.

Förändring av stadgar
Förändringar av stadgarna kräver en betryggande majoritet för förslag om ändring.

Rösträtt och beslutsförhet
Röstberättigade vid kulturföreningens årsmöte är anslutna medlemmar vilka vardera har en röst. Röstning sker i första hand öppet. Val sker med sluten omröstning om årsmötet så beslutar.
Som årsmötets beslut gäller den mening som majoriteten enar sig om eller, vid lika röstetal, den mening som vinner genom årsmötets ordförandes mening.

Valberedning
Valberedning utses av årsmötet.
Valberedningen ska bestå av representation från anslutna medlemmar.
Valberedningen ska bestå av minst två, helst tre personer, varav en sammankallande.
Årsmötet beslutar om vem som ska vara sammankallande för valberedningen.
Valberedningen ska till årsmötet lämna förslag till;
–  ordförande för kulturföreningen samt övriga ledamöter och suppleanter i  kulturföreningens    styrelse, med hänsyn till när deras mandatperiod gått ut.  

§ 11 Kulturföreningens styrelse

Föreningens styrelse ska bestå av lägst 3 och högst 7 ledamöter och högst 4 suppleanter.

Styrelsens ordförande, övriga ledamöter och suppleanter väljs av föreningsstämman för två år i sänder fram till nästa ordinarie föreningsstämma. Ledamöterna sitter två år i sänder, omlott, (dvs vid första mötet väljs till exempel 2 av 5 personer på ett år och 3 av 5 på två år) för att förhindra att hela styrelsen byts ut vid samma tillfälle. Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare, kassör och övriga ansvarsroller som kan behövas.
 

Styrelsens uppdrag

Styrelsen 

  • behandlar ansökan om medlemskap och beviljar inträde.
  • organiserar lokalens nyttjande och föreningens ekonomi för att kunna hyra lokalen.
  • beslutar om hur den löpande verksamheten skall bedrivas, i enlighet med verksamhetsplan beslutad på föreningsstämman.
  • har regelbundet möten/sammanträden på det sätt och i den omfattning som behövs. 
  • hanterar inkommande förslag från medlemmar.
  • kan besluta om att bilda utskott/arbetsgrupper med andra medlemmar för aktiviteter eller evenemang för att underhålla lokalen eller dra in pengar till förmån för lokalhyran.
  • beslutar om upphandling av tjänster och eventuell anställning av personal.
  • skall senast sex veckor innan föreningsstämman lämna årsredovisning/bokslut till revisor.

Styrelsens sammanträden 

leds av ordföranden eller vice ordförande. Vid sammanträdet förs protokoll av styrelsens sekreterare vilket justeras av sammanträdets ordförande och en ledamot vilken styrelsemötet utser. Styrelsen bestämmer tid och plats för sammanträde. Kallelse och föredragningslista utsänds senast en vecka före sammanträdet. Röstning sker öppet. Varje ordinarie styrelseledamot, eller dess ersättare, har en röst. Styrelsen är beslutsmässig när minst hälften av styrelsens ledamöter och bland dem ordföranden eller en vice ordförande är närvarande. Som styrelsens beslut gäller den mening som de flesta enar sig om eller, vid lika röstetal, den mening som sammanträdets ordförande biträder. Styrelsemedlem som ej kan delta måste meddela suppleant om att ersätta dess plats.Till styrelsens möten adjungeras vid behov ombud för arbetsgrupper och föreningens eventuella personal.


§ 12 Räkenskapsår

Föreningens räkenskapsår omfattar ett kalenderår.

§ 13 Revisorer

På ordinarie föreningsstämma skall årligen väljas en revisor samt en revisorssuppleant för tiden fram till nästa stämma. 

§ 14 Förvaltning

Kulturföreningens tillgångar ska förvaltas på ett omsorgsfullt och betryggande sätt och får endast användas för kulturföreningens verksamhet i enlighet med § 3.

Tillgångar som genom insamling, gåva, sponsoravtal eller liknande tilldelats kulturföreningen får endast användas i enlighet med föreningens stadgar.

§ 15 Firmateckning samt disposition av föreningens konton

Kulturföreningens firma tecknas av föreningens ordförande samt kassör, två i förening.

Firmatecknare får inte vidta åtgärd som är främmande för föreningens ändamål och stadgar. Firmatecknare får inte utan bemyndigande av kulturföreningens styrelse;
• köpa, sälja eller inteckna egendom
• upplåta nyttjanderätt av egendom
• placera pengar i aktier, obligationer och liknande
• uppta lån samt ingå borgensförbindelse

Föreningens bank- och girokonton disponeras av föreningens ordförande och kassör, två i förening.

§ 16 Revision av kulturföreningens verksamhet
Kulturföreningens verksamhet och förvaltning ska granskas varje kalenderår av revisor.

Årsredovisning och bokslut ska tillhandahållas revisorn av styrelsen senast sex veckor innan kulturföreningens föreningsstämma. Revisorn granskar och lämnar därefter en revisionsberättelse till föreningsstämman/årsmötet.

Vid årsmötet, extra årsmötet, sammanträde med kulturföreningens styrelse och övriga möten har revisor närvaro- och yttranderätt.

§ 17 Upplösning av föreningen
För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster. Om föreningen upplöses ska föreningens tillgångar överlämnas till verksamhet med liknande syfte eller till välgörande ändamål.

Kopia av det årsmötesprotokoll som innehåller beslut om föreningens upplösning ska därefter sändas till Skatteverket för avregistrering av föreningen.