Bakgrund

När det stod klart att Teater SOJA skulle läggas ned och vi sagt upp hyreskontraktet med Mitthem på den lokal vi kallade Sojascenen, så föddes en idé hos mig. Tänk om lokalen kunde användas av flera olika kulturaktörer? Här har det ju arrangerats konstutställningar, poesiföreställningar, konserter av olika slag, teatergästspel, trollerishower och möten. Och alla uppskattar den känsla av närhet den lilla, centrala lokalen skapar.

Så jag prövade idén genom att kontakta några personer som genast slöt upp. Snart var vi runt 60 personer på en maillista och den 14 mars hade vi vårt första stormöte för att bilda en förening. Sedan dess har det tuffat på. En enkät visade att detta är precis den typ av mötesplats som behövs i Sundsvall. Ett nätverk för kulturaktörer av alla de slag och en lättillgänglig plats att arrangera kulturaktiviteter på. Många ville engagera sig ideellt på olika sätt, varav några genom styrelsearbete.

Den 18 april bildades Kulturföreningen Art Lab Sundsvallför att främja och förstärka kulturlivet i Sundsvall med omnejd genom att tillhandahålla en kreativ mötesplats och kulturscen för utövare av de sköna konsterna. Föreningen fungerar som en paraplyförening för privatpersoner, föreningar, organisationer, studieförbund och företag som på̊ något sätt vill verka för lokala kulturyttringar

Nu är detta verklighet. Jag är så tacksam och stolt! Tack till alla som bidragit med idéer och hejat på, tack till styrelsen och tack till Mitthem, Föreningsbyrån, Coompanion Västernorrland och Teater SOJA.

Välkommen hit, du som vill nätverka med andra eller stötta Sundsvalls kulturliv. Hjälp oss att få en ekonomi som gör att vi kan behålla och utveckla denna mötesplats, genom att bli aktiv medlem, stödmedlem, sponsor eller genom att boka ”Lilla Scenen”.

Ingen idé är för liten. Tillsammans med andra kan den bli verklighet!
Varmt välkommen till Kulturföreningen Art Lab Sundsvall!

Hälsar Malin Berglund, ordförande